pondělí 22. října 2007

Miluju

Ne, opravdu nepadám na zadek, když přede mnou někdo řekne FUTURE SYSTEMS nebo JAN KAPLICKÝ, neorientuji se v architektuře natolik, aby mi tato jména ještě před rokem něco říkala, ale teď mi něco říkají. A to, že jsou velmi dobří.




Miluju tu naprosto nádhernou barevnost, ten asymetrický tvar, ty "průduchy", výhled, výborné zasazení do okolní krajiny - prostě všechno to, co ostatní přímo nenávidí.

Proč? Srdce, duše, intuice - to vše mě nepřekonatelně táhne právě k návrhu nové budovy Národní knihovny.

A co tedy ještě tento týden udělám, abych informovala okolí o svém názoru?
Nechám si vyrobit triko s nápisem THE WORLD´S DESIGN a fotografií hádejte čeho?

19 komentářů:

J-Lo řekl(a)...

Perfektní nápad pro Tokio nebo nějakou Ameriku, příp. pro osídlování vesmíru, taky se mi líbí, ale většina architektů vychází z tradice místa, pro které tvoří a nevím, nemůžu v tradici pražské architektury nic podobného najít, co by tahle stavba posouvala dál... a tak se mi v Praze nelíbí, jen si to asi nebudu dávat na tričko...
Přijde mi trošku veselý, že z tvýho článku hodně ční, že se ti stavba líbí hlavně proto, že se nelíbí stádu, protože to je spíš "samo"libost a pocit výjimečnosti, co tě na tom vzrušuje, než sama ta stavba... Ale ani v tomto ohledu proti gustu žádný dišputát, takže já se bavím:)

TG řekl(a)...

Mylná interpretace, v článku píši více než jasně, proč se mi budova líbí, a to, že oponuji stádu, je pouze ta pověstná třešinka na dortu, že? :-) Ale z toho, že Tvůj způsob čtení je zavádějící, si nic nedělej. Každý jsmě nějaký...

J-Lo řekl(a)...

"prostě všechno to, co ostatní přímo nenávidí" - kdo má oči, viz:-)
Můj způsob čtení je zavádějící, protože zavádí čtenáře na tu jedinou správnou stezku interpretace, to ti potvrdí každý literární teoretik;) Jinak se to přece ani číst nedá:)

J-Lo řekl(a)...

A souhlas, jsou dobří, třeba to Maserati Museum v Modeně je úžasný a je i úžasně zasazený do krajiny, na rozdíl od pražský knihovny, která není do krajiny zasazená, ale přečnívá ji... a navíc je to k tématu, stejně jako stanice metra v Neapoli... nic proti vkusu á la Teletubbies, ale opakuji, nevím, na co v Praze navazuje (na stránkách FS píšou, že na baroko:D), co českého symbolizuje, proč by se zrovna na Letný měl prosadit...

Amara řekl(a)...

Ta stavba je určitě dobrá, ale nemyslím, že by se hodila pro budovu Národní knihovny. Dala bych do ní nějaké centrum pro děti nebo školu.

J-Lo řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
J-Lo řekl(a)...

Jojo... souhlasím... Že Maserati Museum připomíná čelní kapotu vozu Maserati, je myslím úplně perfektní, že neapolská stanice připomíná mlže, plže, mušli nebo něco takového a zárověň ji autor (zde s Kapoorem) pojal jako vchod do Dantova pekla, podsvětí, podzemí, podzemní dráhy, to je přece úžasný... Že uprostřed Birminghamu vedle kostela jakoby z podzemí někdo vyfouknul aluminiovou bublinu obchodního centra, které přebije i sousední kostel, se dá pochopit (námi přesmořskými, co tam nebydlíme, určitě:), protože Birmingham byla ještě před třemi sty lety vesnice menší než Kadaň, a kostel je z 19. století a nijak zvlášť nepřitahuje pozornost, no a obchoďák je vlastně moderní kostel, co si budeme povídat... Kdyby pražská knihovna něčím připomínala svůj účel nebo kdyby to nebyla knihovna, ale třeba galerie moderního umění jako Guggenhaim v Bilbau... i když dneska jsem četl v novinách, že Wuwejovi připomíná Neználkovo Slunčení město, tak že by přece jen inspirace knihou:-)

Anonymní řekl(a)...

"Kdyby pražská knihovna něčím připomínala svůj účel" - viděl jsi ostatní návrhy?! Měl snad vyhrát model typu ROZEVŘENÁ KNIHA, který byl v soutěži zastoupen nesčetněkrát? Ten je tak omezený...

J-Lo řekl(a)...

Neviděl... Až teď, žádnou otevřenou knihu jsem tam nenašel; a ten od HŠH architektů, s. r. o. se mi docela líbil a ostatní rozhodně víc než návrh vítězný... a co třeba něco rozvíjející architekturu Klementina nebo něco úplně jinýho třeba i jen vzdáleně připomínajícího českou tradici (knižní či nějakou jinou) - Nosov je tuším z Ruska nebo Ukrajiny, Dipsy, Lá-La, Po, a Tinky Winky jsou Britové, tak proč vane vítr z cizích krajů? :-)
Já vím, on spíš vane čistě v hlavě pana architekta (a to se ti líbí, genius si pokořil za dvě miliardy celý národ; vlastně proč ne, i když pár halířů na to asi taky přispívám:)...
Máš možná pravdu, proč tradici, proč ne něco zcela nového (což jsou ovšem třeba i některý další návrhy)?! Pak tedy souhlasím, jsou na světě i jiný nevzhledný (nebo přinejmenším divný) stavby a už jsme si zvykli. K tomu, abych nebyl omezenej, dnes nemusím být architekt, stačí třeba říct, že by knihovna měla mít podobu otevřený krabice od pizzy, ale místo pizzy by uvnitř byl jednookej hroch s otevřenou tlamou... Je to dost neomezený? Líbilo by se ti to?

Letenská pláň by podle mě měla zůstat plání, aby na ní mohla přistávat případná UFO, a ne tato odstrašovat jejich vulgárními napodobeninami:-)

Anonymní řekl(a)...

1. "nevím, na co v Praze navazuje (na stránkách FS píšou, že na baroko:D)" - ano, navazují na baroko v barevnosti a liniích.

2. "žádnou otevřenou knihu jsem tam nenašel" - na výstavě, kde byly ukázány všechny návrhy, které vůbec byly do soutěže přihlášeny, byly tyto modely ala rozevřená kniha zastoupeny 60-70%

3. vím o Tvé zálibě diskutovat nad tématy, o kterých toho moc nevíš, proto jsem se rozhodla na zřejmé invektivy nereagovat - dutou hlavu nepotopíš

J-Lo řekl(a)...

ad 1. výmysl ,na nějž nalítnou jen duté hlavy

ad 2. nediskutujeme nad návrhy, já žádnou výstavu neviděl, viděl jsem zřejmě jen užší kolo (na internetu), tak si vyprošuji podobné nefér invektivy!

ad 3. to je takové to jalové "o kterých MOC nevíš", tedy pouze opáčím, že ty víš VŠECHNO a ještě to dáváš veřejně na odiv:) S Bohem se těžko diskutuje, ještě že máš brášku, kterej je druhou osobou Boha, a třetí, to je zřejmě Duch Svatý:)

Anonymní řekl(a)...

NE, nevím všechno. Jen ráda vedu diskuse s lidmi poučenými o dané problematice. A protože se mi návrh nové NK líbil, byla jsem se s J. v Praze podívat na výstavě, která soutěž mapovala od počátků. Proto mohu říci, že model "kniha" tam byl zastoupen nesčetněkrát a působil mírně "vyvanulým" dojmem.

Slogan DUTOU HLAVU NEPOTOPÍŠ byl mířen na obě strany/hlavy (tedy nejen na adresáta), bylo to "zlehčení" celé naší debaty, která (co si budeme nalhávat) je trošku o ničem.

Narážka na Boha? Má-li to být odkaz na název mého blogu, jsi mimo. Odkazuje to jinam.
Je to pár let zpátky, ale také jsme to krásné, šťavnaté slovo spolu probírali, vzpomínáš?

Těžce neseš, když k Tobě lidi nevzhlíží jako pubertální slečinky a neobdivují Tě. Ráda si s Tebou pohovořím/napíši na zajímavé téma, jakým určitě Kaplického model je, a možná, že příště to půjde i bez vzájemného popichování a dloubání do plic. I když... :-)

J-Lo řekl(a)...

Jo, měl jsem jen pět minut na odpověď, tak jsem se nechal strhnout tvým konfrontačním tónem, jinak bych si to asi víc rozmyslel...

Předně bych asi zapochyboval vůbec o tom, co je potřeba vědět, aby se mi něco líbilo či nelíbilo... je nutné znát historii architektury, všechny návrhy na knihovnu a umět nakreslit design v počítačovém programu třetí generace? Já myslím, že ne... Takže prostě nevím, co bych měl vědět, abych mohl diskutovat... Toť vše... (očekávám radu:)

A pak jdu s kůži omezence na trh... ano, asi by mi prostě model rozevřené knihy, který jsem bohužel neviděl, přišel nevyčpělý (ještě jsem podobnou budovu nikde neviděl) a nevím, proč právě soutěž o budovu knihovny má být soutěží o novodobý architektonický div světa zcela mimo ráz okolní architektury... fakt to nevím... (očekávám osvětlení)

každému se líbí obdiv (tedy uznání), nedávno jsem to probíral (i sebekriticky) u sebe na soběpisníku, a kdo to popírá, zahnívá... ale diskuzi si představuju jako přinášení nových pohledů i pro toho druhého... já jsem se fakt snažil, abys pochopila, že nemám nic proti moderní architektuře (myslím, že pár příkladů jsem na rozdíl od tebe i udal), dokonce ani proti té od FS, dokonce ani proti samotnému blobu, jen proti jeho zapasování do míst k tomu nepotřebných, takže jen nevím, jestli se ti ta budova bude líbit, když nebude provokovat většinu lidí, na jejichž záporném stanovisku, jak jsem pochopil z původního článku, ti aspoň trošičku záleží...

"dutou hlavu" jsem nemyslel na tebe (pochybuju, že ty by sis myslela, že jde o návaznost na baroko, natolik tě snad znám, to spíš jsi chtěla argumentovat proti mému nesmyslnému argumentu), ale na ty, co jsou schopni říct, že stará láhev od matonky byla střižená gotikou, kdežto ta nová barokem... což je samozřejmě nesmysl do chvíle, než to někdo napíše a zdánlivě bude myslet vážně... to by potom vše co nemá pravidelné tvary a je barevné bylo v návaznosti na baroko... ale to ví všichni, ani nemusely chodit dlouho do školy, takže z toho tě fakt nepodezírám...

jde tedy jen o to, že jednomu se ta budova líbí a druhému ne na tom místě, pro něž je plánovaná, o čemž fakt nemá cenu diskutovat... já jsme se vlastně ozval jen kvůli literárněteoretickému rozboru toho místa, kde tvrdíš, že se ti líbí, co se ostatním nelíbí, kde jde o to, koho autorka myslí tím "ostatní"... to totiž v dalším kontextu jasně znamená, že jsou to ti "omezení", úzkoprsí, slovy pana Kaplického ti, kterým cloní dva půllitry nad sebou... a nezlob se, já nemám takový, zde opravdu bohorovný (ne bohovský) názory rád... ani si třeba nemyslím, že bys mezi takové "ostatní" chtěla řadit třeba "amaru" (o sobě už trošičku pochybuju, já si ty dvě tři pivka občas dám a fakt mi zatemní mozek:)... tak snad takhle...

Zkusím dnes napsat nějaký článek, k němuž mě naše "diskuze" inspirovala... k tomu byla pro mě tahle polemika velice přínosná, takže za ni vlastně děkuju;)

Anonymní řekl(a)...

Rád bych se také vyjádřil k tématu knihovny...
Asi bych začal tím, že se mi návrh moc líbí. A taky se líbil odborné porotě, která ho vybrala. Knihovníci jsou z ní a jejího zázemí přímo nadšeni.
Myslím, že se do krajiny krásně hodí, je to zajímavé, hravé a veselé. Působí na mně jako mochomůrka v mechu. Určitě se to na Letnou hodí víc, než ostatní "krásné" budovy, např. budova Ministerstva vnitra.
A jelikož jsme již v 21. století, bylo by hezké, když budeme trošku moderní a nebudeme pořád stavět klasické budovy, popř. betonovo-ocelovo-skleněné konstrukce, které jsou v Praze na každém kroku.

J-Lo řekl(a)...

To je tak krásně řečený, že mi to nasadilo brýle mámení a na chvíli jsem si myslel, že ta budova je fakt hezká:) Tedy do chvíle, kdy jsem se na ni znovu podíval... Dělám si takový vlastní průzkum a zjistil jsem, že nad budovou žasnou děti (což je logické, nad sluníčkem většinou už nežasnou, to je jen nějaká plynová koule, co kolem ní lítame jako splašený a kromě světla nám není ničím užitečná; a že se líbí dětem, to se líbí i Kaplickému) a pak nad ní žasnou ti, co zrovna malé děti mají... to je úžasný, jelikož to dokazuje moji teorii o úžasu... myslím, že kdyby se dítěti nabídla k jídlu muchomůrka červená a hříbek poddubák, tak si vybere to úžasnější:) Inu, dobrou chuť...

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že si dítě vyberu tu houbu, která se mu víc líbí a která je barevnější - protože malé dítě užasne i nad vlasním prdíkem... Takže je to celé o individuálních pocitech, které má každý tvor - ať už starý nebo zrovna narozený. Někomu se líbí ono a někomu zase zelená mochomůrka v mechu.

A doufám, že v radě, která rozhodla o knihovně, zasedali většinou starší lidé a né děti, kterým se líbila "úžasná" budova knihovny. Protože takových "úžasných" návrhů tam bylo určitě mnohem víc.

J-Lo řekl(a)...

Souhlasím. Dokonce myslím, že pár lidí žasne i nad cizím prdíkem, většinou tím víc, čím víc smradu se z něj line;), a že úžasné věci mohou být i nehezké, smradlavé, kýčovité, jedovaté... Pak taky souhlasím plně s tím, že vnímání umění je věcí individuální a komise jej nemůže spravedlivě rozsoudit, ať složená z moudrých starců či malých dětí...

Anonymní řekl(a)...

A to je právě ta demokracie, že většina určí to, co je správné a hezké... Někdy se s tím musí souhlasit a někdy zase holt ne...

J-Lo řekl(a)...

Trošku jsem to nepochopil, ale snad jsi chtěl říct, že většina rozhodne o tom, co je hezké a správné podle ní, a tedy se na to bude muset koukat i menšina, které se to nelíbí... jen bych chtěl upozornit, že je to trochu v rozporu s tou myšlenkou svrchu a všude jinde omílanou, že by neměla rozhodovat demokracie, ale odbornost... ještě je tedy třetí varianta, že většinou jsi myslel jen tu mezi těmi odborníky, které nikdo nevolil... pak ano, přijímám... a poměrně nezúčastněně se těším na další:-)